Участь студентів кафедри інформатики та кібернетики у ІТ-хакатоні «Like IT»

02.12.2018

30 листопада та 1 грудня студенти-програмісти кафедри інформатики та кібернетики МДПУ імені Богдана Хмельницького у рамках фестивалю бізнес-ідей «StartUp Fest», що проходив у виставковому центі «Козак-Палац» у Запоріжжі, брали участь у IT — змаганні «LikeІT 2018 — BEST Competition for geeks», що проводилось в форматі «хакатон». Хакатон (hackathon) — марафон програмування, один з найцікавіших форматів проведення IT-заходів, учасники якого створюють з простої ідеї прототип реального продукту в режимі нон-стоп.

У перший день заходу студенти мали можливість відвідати презентації компаній ISD, Together Networks, LightIT, PowerCode, Incode, Computools, взяти участь у ярмарку кар’єри та тренінгах.

О 14 годині було оголошено завдання та відбувся старт хакатону, який тривав безперервно цілу добу до 14 години 1 грудня, після чого розпочалась презентація проектів. Важливо було, щоб команди могли за результатами Хакатона продемонструвати робочий прототип. Демонстрація результатів проводилася у вигляді презентації, протягом якої учасники повинні були донести до суддів, чому вони вибрали саме цей спосіб вирішення завдання і яким чином реалізували свої ідеї.

Під час заходу учасники самостійно планували свій час і мали відкритий доступ в мережу Інтернет. Розробка велася в рамках однієї з трьох категорій і не обмежувалася ні платформою, ні мовою програмування. Учасниками були молоді розробники та студенти старших курсів провідних Українських вишів технічного направлення Дніпра, Харкова та Запоріжжя. Студенти кафедри інформатики і кібернетики МДПУ ім. Богдана Хмельницького, які були підготовлені викладачами кафедри інформатики і кібернетики проф. В. В. Осадчим та А. Ю. Чемерис, взяли участь у всіх трьох категоріях:

  • Категорія Mobile, що зорієнтована на розробці мобільних додатків, прадставлена командою «Code Ninjas», у складі Демченко О., Компанієць А. та Шиян І. (2 курс, спеціальність 122 Комп’ютерні науки).

    Команда розробляла мобільну програмну платформу, яка була націлена на розвиток міст та вирішення проблем людей, з якими вони самі не можуть вправитись: хвороби, аварійний стан будівель та багато інших. Учасники відповідально поставились до проблеми, яку стали вирішувати і розробили проект на вищому рівні.

     

  • Категорія Web спрямована на розробку функціонального динамічного веб-ресурсу і його графічне оформлення та веб-додатків (програм, що забезпечують функціонування динамічних сайтів Всесвітньої павутини), була представлена командою «WEB DEVчонки», до складу якої увійшли: Гордей А. та Куст А. (3 курс, спеціальність 014.09 Середня освіта. Інформатика), Касьяненко М. (3 курс, спеціальність 122 Комп’ютерні науки), Лев О. та Левіна Л. (1 курс, спеціальність 015 Професійна освіта. Комп’ютерні технології ), та Лесняк О.

    Команда дівчат вирішила створити веб-ресурс допомоги розробникам наукових робіт та статей, а також літераторам та іншим людям, які постійно працюють з великою кількістю термінів. Ресурс допомагає при роботі, постійно надаючи змогу користувачам побачити інформаційні джерела за описами та інформацією за темою роботи.

  • Категорія Data science, яка дозволила продемонструвати навички оптимізації та використання відкритих і великих масивів даних для вирішення реальних потреб і проблем компаній для обробки «великих даних», була представлена у складі команди «Lords of Code»,: Артюхов В. (3 курс, спеціальність 122 Комп’ютерні науки), Букрєєв Д. та Густілін М. (студенти магістратури, спеціальність 122 Комп’ютерні науки), Іванов О. (2 курс, спеціальність 122 Комп’ютерні науки), Кочетова Н. (2курс, спеціальність 014.09 Середня освіта. Інформатика).

    Команда поставила перед собою завдання вирішити проблему світового ринку вакансій, а саме її форму оцінювання заробітної плати. Була написана нейронна мережа, яка виконувала завдання розрахунку заробітної плати на тих вакансіях, де не було вказано та перевіряла коректність вже вказаних оцінок роботи. Також учасники надали змогу програмному засобу постійно оновлювати свою базу вакансій, тим самим дав змогу надавати користувачам найбільш актуальну і точну інформацію.

Примітно те, що у складі однієї з команд, а саме «WEB DEVченки» виключно дівчата, які беруть участь у програмах «Women Techmakers» та «Girl who code», що кілька років запроваджується на кафедрі.

Організаторами хакатону стала рада студентів технічних ВНЗ Європи BEST (Board of European Students of Technology). Починаючи з 1989 року, ця інноваційна студентська мережа забезпечує студентів різних спеціальностей можливістю спілкування, взаємодії і культурного обміну, а також надає додаткову освіту в різних сферах людських й інженерних знань.

Переможців у кожній категорії визначає журі, до складу якого входили представники компаній-партнерів. В цьому році журі складалося з представників таких всесвітньо відомих IT гігантів, як дніпропетровська компанія ISD, Академія ШАГ, Data Science Ua, Light IT, Incode Group та інші.

<>За підсумками другого дня хакатону команди, що представляли кафедру інформатики і кібернетики МДПУ ім. Богдана Хмельницького продемонстрували відмінні результати: команда «Code Ninjas» посіла 1 місце в категорії «Mobile», «Lords of Code» – 3 місце у категорії «Data science», «WEB DEVчонки» – 4 місце у категорії WEB.

 

Вітаємо наших переможців, та бажаємо успіху у подальши звершеннях!